A szemfenék keringési betegségei

A retina és a látóidegfő keringési zavarai kialakulásuk függvényében átmeneti vagy tartós látásromlást okozhatnak.
A szemfenék keringési betegségei

A szemfenéki keringési zavarok hátterében gyakran a látóidegfő megbetegedése áll, mely gyakran lokális vérellátási zavarokra vezethető vissza, de az esetek egy részében gyulladás következménye is lehet.

A retina keringési zavarainak felismerésében nagy segítséget nyújt a szemfenék vizsgálata.

A szemfenék artériái és vénái a látóhártyát (retina) látják el vérrel. Ha a vérnyomás túl alacsony vagy túl magas, vagy ha valamilyen okból elzáródik egy, a retinát ellátó ér, akkor a látóhártya sérülhet, és ez a látás romlásához vezethet.

A RETINA ARTÉRIÁS VAGY VÉNÁS KERINGÉSI ZAVARAI

A szemfenéki érelzáródásnak (másnéven szemfenéki trombózisnak) két fő típusa van:

  • artériás: amikor egy vérrög vagy egy másik anyag elzárja az artériát, ami a véráramlás csökkenését vagy megszűnését okozza, vagy
  • vénás: amikor egy vérrög vagy egy másik anyag elzárja a véna kivezető útját, ami a vér pangását és a nyomás növekedését okozza.

Az általános arteriosclerosis (érelmeszesedés) következményeként előforduló embólus (vérrög) okozta retinális artéria elzáródások súlyos látóélesség csökkenést okozhatnak. A betegségben a hirtelen látásvesztés a vezető tünet, melynek hátterében gyakran a centrális artériás ágba ékelődött vérrög áll. Amennyiben a keringési zavar nem rendeződik, a látás maradandó károsodásával kell számolni.

A vénás rendszert érintő megbetegedésben a retina vénás keringése lelassul, az erek kanyargóssá vállnak, és a retina rétegei között vérzések és folyadékfelhalmozódás látható. Az artériás elzáródással szemben a vénás látásromlásnak gyakran kevésbé drámai jelei vannak; ennek mértéke kezdetben a retina centrális részének érintettségével arányos. A látásromlás elsődleges oka ez esetben az éleslátás területén bekövetkező folyadékfelszaporodás, mely makulaödéma kialakulását is eredményezheti.  Emellett a retina vénás okklúziójában érintett betegek kb. 1/5-énél abnormális érújdonképződés (neovaszkularizáció) figyelhető meg. Ezek a kóros erek könnyen szivároghatnak, vérezhetnek és a felgyülemlő folyadék megemelheti a szemnyomást.

A SZEMFENÉK KERINGÉSI ZAVARAINAK KEZELÉSE

A retina keringési zavarainak kezelésében a szemfenéki lézerkezelésnek és az intravitreális kezeléseknek van szerepük.

Kapcsolat Segíthetek valamiben?

Kérjen időpontot személyes megbeszélésre, kivizsgálásra!