A látásromlás okai

A látásromlás kialakulhat a kor előre haladtával, környezeti befolyások hatására, de jelentkezhet különböző betegségek tüneteként is. A leggyakoribb, látásproblémákat okozó szembetegségek a következők.
Fénytörési hibák

Fénytörési hibák

Az egészséges emberi szembe a tárgyakról érkező fénysugarak a látóhártyán (retinán) egyesülnek. Fénytörési hibák esetén azonban ez a helyzet megváltozik, így a látott kép életlené válik. A fénytörési hibák személyre szabott szemüveggel korrigálhatók.

Bővebben
Száraz szem betegség

Száraz szem betegség

A száraz szem szindróma a szemfelszín leggyakrabban előforduló megbetegedése, mely a lakosság jelentős részét érinti. A száraz szem betegség súlyosabb formái az életminőség jelentős romlásával járnak, és kezelés nélkül a látás kifejezett csökkenését okozhatják.

Bővebben
Szaruhártya-gyulladás

Szaruhártya-gyulladás

A szaruhártya-gyulladás a szem vörössége mellett a látóélesség csökkenését is okozhatja. Leggyakrabban kontaktlencse viselőknél fordul elő. A betegek jellemzően fájdalomra, fényérzékenységre, könnyezésre és a szem váladékozására panaszkodnak.

Bővebben
Szürkehályog (Cataracta)

Szürkehályog (Cataracta)

A szürkehályog az egyik leggyakoribb, jellemzően idősebb korban kialakuló szembetegség, melyet a szemlencse elszürkülése, átlátszóságának elvesztése jellemez. Kezelés hiányában vakságot okozhat, ám műtéttel jól gyógyítható.

A szürkehályog műtétről
Zöldhályog (Glaucoma)

Zöldhályog (Glaucoma)

Zöldhályognak nevezzük a látóidegfő sorvadásával és a látótér károsodásával járó folyamatokat. Amennyiben nem ismerik fel időben, végleges vakságot okozhat, korai felismeréssel és a kezelés megkezdésével azonban jelentősen le lehet lassítani a betegség előrehaladását.

Bővebben
Az időskori makuladegeneráció

Az időskori makuladegeneráció

A makuladegeneráció a vakság vezető okának számít a fejlett társadalmakban a 65 év feletti lakosság körében. Bár e betegség nem minden esetben okoz teljes vakságot, mégis jelentős látáscsökkenéshez, és ezzel az életminőség nagymértékű romlásához vezethet.

Bővebben
Cukorbetegség talaján kialakult retina betegségek

Cukorbetegség talaján kialakult retina betegségek

A cukorbetegség (diabetes mellitus) napjaink egyik leggyakoribb megbetegedése. Kialakulásában egyéni, genetikai tényezőkön túl a kalóriabevitel és testmozgás egyensúlyának felbomlása is szerepet játszik.

Bővebben
A szemfenék keringési betegségei

A szemfenék keringési betegségei

A retina és a látóidegfő keringési zavarai kialakulásuk függvényében átmeneti vagy tartós látásromlást okozhatnak.

Bővebben
Retinaleválás

Retinaleválás

A retinaleválás során a látóhártya elválik az alapjától. Leggyakoribb okként a perifériás retina kóros elvékonyodását, illetve az üvegtestben létrejövő elváltozásokat tartunk számon, melynek következtében a retinán először egy kis szakadás keletkezik.

Bővebben

Kapcsolat Segíthetek valamiben?

Kérjen időpontot személyes megbeszélésre, kivizsgálásra!