Zöldhályog (Glaucoma)

Zöldhályognak nevezzük összefoglaló néven a látóideg és a látótér károsodásával, sorvadásával járó folyamatokat, melyek egyik fontos rizikófaktora és jellemzője a magas szemnyomás.
Zöldhályog (Glaucoma)

A zöldhályog-betegség kiemelt odafigyelést érdemel, mivel a beteg látásának folyamatos (progresszív, előrehaladó), sokszor nem érzékelhető, tünetmentes romlását (végül végleges vakságot) okozhat. A tünetmentesség rejti magában a glaukóma legfőbb veszélyét, azonban korai felismeréssel és a kezelés megkezdésével meg lehet állítani a betegség előrehaladását, ami a rendszeres szemészeti szűrővizsgálaton való részvétel fontosságát hangsúlyozza.

A zöldhályog-betegség kialakulása​

A zöldhályog-betegség jellemzője a szem hátsó részében található látóideg károsodása. A betegség hátterében a szem belső nyomásának megemelkedése áll. A szemnyomást a szemben található folyadék, a csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly alakítja ki. Amennyiben a csarnokvíz elvezetése valamilyen akadályba ütközik, felborul ez az egyensúly, és megnő a szemnyomás. A nyomásemelkedés okozza a látóideg károsodását, és ezáltal a látás fokozatos, vagy hirtelen romlását.

40 éves kortól az életkor növekedésével a betegség kialakulásának valószínűsége nő, 70 éves korra a zöldhályog-betegség előfordulási gyakorisága eléri a 10%-ot. Fokozott kockázatot jelent az idős koron kívül az, ha valakinek a családjában már előfordult ilyen megbetegedés, valamint a nagyfokú rövidlátás, a cukorbetegség, és egyes keringési betegségek.

A zöldhályog-betegséget kialakulásának oka alapján elsődleges, másodlagos, és veleszületett típusokra osztják.

Az elsődleges típusú glaukómát a csarnokvíz elfolyásának akadálya okozza. Az elvezetés helyének, az ún. csarnokzugnak az állapota alapján el lehet különíteni nyitott, illetve zárt zugú típust. Utóbbinak idült (krónikus) lefolyású, valamint akut roham formája ismert.

másodlagos típusú glaukómát a szem egyéb olyan megbetegedése okozza, mely a szemnyomás emelkedésével jár, mely lehet gyulladás, szürkehályog, daganat.

veleszületett zöldhályog elsősorban csecsemőket és fiatal gyermekeket érint. Ritka (10 ezer újszülöttből egynél fordul elő), de veszélyes típus, mely a szem rendellenes fejlődése miatt alakul ki.

A zöldhályog felismerése

A glaucomás roham

zöldhályog akut formáját (zárt zugú glaukóma) hirtelen kezdet, és markáns tünetek jellemzik. Kifejezett szem- és szemkörnyéki fájdalom mellett a látásélesség gyors csökkenésével, esetleg elvesztésével társul. A szem a magas szemnyomás következtében vörössé, fájdalmassá, kemény tapintatúvá válik, a fényforrások körül színes karikák látása következhet be. A szemnyomás növekedése erős fájdalommal jár a szemben és környékén, melyet gyakran hányinger, hányás kísér.

Fontos tudni: A roham a téli hónapokban, valamint délután, estefelé a leggyakoribb. Amennyiben a glaukómás roham 24 óránál tovább fennáll, kezelés hiányában visszafordíthatatlan következményekkel jár, ezért ilyen tünetek esetén haladéktalanul szakorvoshoz kell fordulni!

glaukóma idült esetében nehezebb észrevenni a betegség fennállását, mivel a tünetek nem annyira szembetűnőek. Hiányzik a fájdalom, és a látásromlás mértéke is kisebb a betegség első fázisában. Jellemzően estefelé veszi észre a beteg, hogy látása egyik, vagy mindkét szemén homályossá válik, fényforrások körül szivárványszínű karikákat láthat. Enyhe fejfájás és hányinger is előfordulhat. Mivel a zöldhályognak ez a típusa tünetszegényen indul, és észrevétlen a romlása, 40 év felett, különösen hajlamosító tényezők fennállása esetén javasolt rendszeres időközönként részt venni szemészeti vizsgálaton. Néhány egyszerű, fájdalmatlan vizsgálattal a szemorvos már akkor biztonsággal ki tudja mutatni a zöldhályogot, mikor a beteg még nem észleli a tüneteket.

A zöldhályog kimutatása

Fontos tudni: A szemnyomás mérése elengedhetetlen feltétele úgy a diagnózis felállításának, mint a betegség követésének. A normál szemnyomás 12-21 Hgmm közötti, azonban ez önmagában nem jelenti azt, hogy ha valakinek e határok közötti a szemnyomása, akkor nem lehet glaukómás! Vannak úgynevezett alacsony szemnyomású zöldhályogok, amelyek ugyanolyan mértékű látóideg károsodást képesek létrehozni, mint magas szemnyomású rokonaik.

Éppen ezért a szemnyomás-mérés mellett a szem funkcióinak a vizsgálata is részét képezi a betegvizsgálatnak, úgy, mint a látásélesség felvétele, a látótér-vizsgálat, a csarnokzug-vizsgálat, a szem anatómiai jellegzetességeinek vizsgálata is része a korrekt szemészeti vizsgálatnak, ahol a szem elülső részei mellett a szemfenék vizsgálata is megtörténik. A szemfenéken elsősorban a látóideg normálistól való eltérését vizsgáljuk. A zöldhályog diagnózisa tehát többlépcsős, időigényes feladat.

A zöldhályog kezelése

Minél hamarabb fedezik fel a zöldhályogot, a kezelés annál hatásosabb lesz.

A cél az egészséges szemnyomás visszaállítása. Legelterjedtebb a szemcseppek alkalmazása, melyek közvetlenül a szemben fejtik ki hatásukat. E gyógyszerekkel a szem belső nyomása csökkenthető, a nyomásingadozások kiküszöbölhetők, javul a szem vérkeringése és anyagcseréje. A szemorvos minden betegnek személyre szóló kezelést javasol. Ennek sikeréhez nagyon fontos a szemcseppek pontos, előírás szerinti használata, és a rendszeres szemészeti ellenőrzés.

Fontos szem előtt tartani, hogy a glaukóma miatt már kialakult látáskárosodás meggyógyítására nincs mód, de a szemcseppekkel a betegség további előrehaladása megelőzhető.

Műtétre van szükség, amennyiben a gyógyszeres kezelés hatástalan, vagy teljesen elzáródtak a csarnokvíz-elvezetési utak, továbbá akut glaukómás rohamot követően. Az operáció mikrosebészeti vagy lézeres eljárással történhet. Ezek az eljárások ma már kis kockázattal járnak, és nagyon jó eredményt hoznak.

Kapcsolat Segíthetek valamiben?

Kérjen időpontot személyes megbeszélésre, kivizsgálásra!