A szürkehályog műtétről

A szürkehályog műtét ma a világon az egyik leggyakrabban és legeredményesebben végzett műtéti eljárás. A műtétet az ún. phacoemulsificatios technikával végzem, ami ma a legkorszerűbb eljárás.
A szürkehályog műtétről

A kezelés helyi érzéstelenítés (szemcsepp) mellett történik. Maga a beavatkozás kb. 10-15 percet vesz igénybe. A műtét egynapos sebészeti eljárás keretében elvégezhető, melynek keretében a műtétet követő 1-2 órás pihenést és megfigyelést követően a páciens kísérőjével otthonába távozhat.

A műtétet megelőző vizsgálat

A műtét előtt sor kerül látásélesség vizsgálatra, pupillatágítás melletti réslámpás vizsgálatra, ill. szemnyomásmérésre. A pupillatágítást követő 2-3 órán keresztül homályosabban fog látni, és fényérzékeny lesz a szeme, ezért javaslom, hogy a szürkehályog-műtét előtti alkalmassági vizsgálatra is hozzon magával kísérőt, valamint a vizsgálatot követően ne vezessen.

Az eredmények alapján részletesen tájékoztatom Önt arról, hogy milyen látásélesség várható a műtét elvégzését követően.

Kiegészítő vizsgálatok

Lencsetervezés (biometria)

Ha Ön alkalmas a műtétre, egy speciális eszközzel megtervezzük a beültetendő műlencsét. A műlencsetervezés, más néven biometria egy olyan optikai vagy ultrahangos, számítógépes vizsgálat, melynek során a szem paraméterei alapján egyénre szabottan kerül a műlencse kiválasztásra.

Háziorvosi és/vagy belgyógyászati vizsgálatok

A műtét előtt szükség van háziorvosi vizsgálatokra a műthetőség eldöntése miatt. A háziorvos  bizonyos esetekben kiegészítő vizsgálatokat rendelhet el, melyekre háziorvosától kaphat beutalót. A vizsgálati leleteit kérjük, hozza be a rendelésemre.

A műtét napján

Kérjük Önt, hogy a műtét napján a megbeszélt időpontban, kísérővel érkezzen a műtétjére. Leleteit hozza magával. A műtét napján étkezhet, gyógyszereit beveheti. Hozzon magával pizsamát, papucsot.

Önt egy képzett csapat fogadja, és az adatok felvételét követően az ágyához vezeti. A műtét az esetek döntő többségében szemcseppel való érzéstelenítés mellett történik. Maga a beavatkozás kb. 10-15 percet vesz igénybe. A műlencse beültetés során a szemfelszínen apró metszést ejtünk, melyen keresztül ultrahangos módszerrel távolítjuk el a szemlencsét, ill. sor kerül az előzetesen kiválasztott műlencse beültetésére. A műtéti seb rendkívül kicsi, ami gyors gyógyulást tesz lehetővé.

Amennyiben nem lép fel komplikáció, a műtétet követő 1-2 órás pihenést és megfigyelést követően kísérőjével otthonába távozhat, majd a műtétet követő 1-3 napon belül kontrollvizsgálaton kell megjelenni.

A műtét után

A szürkehályog-műtét után jelentkezhet enyhe diszkomfort érzése, fényérzékenység és könnyezés. Ezek a panaszok néhány nap után rendszerint megszűnnek.

A látás javulása a műtét után fokozatos, de rövidebb ideig tartó látóélesség romlás is normális lehet. Erről kérem, tájékoztasson bennünket. Sokan már a műtét másnapján is élesen látnak, de általában a végleges látóélesség és esetleges szemüveg felírása a műtétet követően kb. 6 héttel következik be. Monofokális műlencse beültetés esetén (mely a TB-finanszírozással elérhető) távolra, közép távolságra vagy közelre fog élesen látni, a műtétet megelőző megbeszéléseknek megfelelően. A többi távolságra pedig szemüvegre lesz szüksége.

A műtétet követő 3-5 évben a beültetett műlencse mögötti ún. hátsó tok megvastagodása előfordulhat, melyet másodlagos szürkehályognak is hívnak. Ennek ellátása egy speciális lézerberendezéssel történik, mely a megvastagodott rész kimetszését végzi. A beavatkozással a látás teljes rehabilitációja elérhető.

A szürkehályog-műtét után évenként szemészeti vizsgálat javasolt.

Kapcsolat Segíthetek valamiben?

Kérjen időpontot személyes megbeszélésre, kivizsgálásra!