Fénytörési hibák

Az egészséges emberi szembe a tárgyakról érkező fénysugarak a látóhártyán (retinán) egyesülnek. Fénytörési hibák esetén azonban ez a helyzet megváltozik, így a látott kép életlené válik. A fénytörési hibák személyre szabott szemüveggel korrigálhatók.
Fénytörési hibák

Amennyiben a végtelenből érkező, párhuzamos fénysugarak az ideghártyán egy pontban képződnek le, akkor a szemnek nincs fénytörési hibája (emmetropiás). Ha a nézett tárgyról a szembe érkező fénysugarak az ideghártya előtt egyesülnek, a szem rövidlátó (myopiás) és távollátásról (hypermetropiás) beszélünk, ha a fénysugarak az ideghártya mögött találkoznak.

A szem fénytörését két tényező határozza meg:

  • a szaruhártya és szemlencse törőereje,
  • a szemgolyó hossza és alakja.

A távollátó szemek esetében megfelelő korrekció hiányában fejfájásos panaszok jelentkezhetnek a szem túlzott igénybevétele miatt. A szem az átlagosnál rövidebb lehet, mely egyéb tényezőkkel együtt csarnokvíz elfolyási zavarokat okoz és glaukómás roham kialakulásához vezethet.

A zöldhályogról (glaucoma) bővebben

Elsősorban a fejlettebb társadalmakban az elmúlt időszakban a rövidlátás előre törését lehet megfigyelni a gyermekek és serdülőkorúak körében. Ennek hátterében a kevés szabadban eltöltött idő mellett olyan technikai eszközök túlzott használata is szerepel mint a számítógép, tablet, mobiltelefon és a televízió.

A rövidlátóság és a retina megbetegedései közötti kapcsolat miatt az elkövetkező években megemelkedhet a retinaleválással diagnosztizált betegek száma. Fontos tehát a rendszeres szemészeti kontrol, mellyel az ideghártya elváltozásai korai stádiumban diagnosztizálhatók.

A retinaleválásról bővebben

Kapcsolat Segíthetek valamiben?

Kérjen időpontot személyes megbeszélésre, kivizsgálásra!