Cukorbetegség talaján kialakult retina betegségek

A cukorbetegség (diabetes mellitus) napjaink egyik leggyakoribb megbetegedése. Kialakulásában egyéni, genetikai tényezőkön túl a kalóriabevitel és testmozgás egyensúlyának felbomlása is szerepet játszik.
Cukorbetegség talaján kialakult retina betegségek

A cukorbetegség tünetei között a lassú sebgyógyulás, a fáradékonyság, a fertőzésekre való hajlam, a gyakori vizelési inger, és egyéb tünetek mellett a látás romlása is kiemelt helyen szerepel. A cukorbetegség szövődményei igen súlyosak lehetnek. A szem tekintetében a cukorbetegek több mint a felénél súlyos szövődményként diabéteszes retinopátia alakul ki. A betegség mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegek esetében kialakulhat.

A CUKORBETEGSÉG SZEMÉSZETI TÜNETEI

A cukorbetegség testszerte az erek károsodását és elzáródását, bevérzések kialakulását okozza, a retinában lévő kiserek megbetegítése révén pedig a retina elváltozásait okozhatja. Az éleslátás helyén kialakuló bevérzések, illetve vizenyő révén, valamint retinát érintő érelváltozások (új, kóros, szivárgó erek, valamint hegszövet képződése) következményeként kialakuló üvegtesti bevérzések, illetve retina-ödéma és retinaleválás formájában a cukorbetegség nagyfokú látásromlást, vagy akár vakságot is okozhat.

A cukorbetegség és a vele kapcsolatos retinaelváltozások kialakulása szoros összefüggést mutat a betegség fennállásának idejével, az átlagos vércukorszinttel és a vérzsírok szintjével, valamint a vérnyomás értékével. Ezen paraméterek beállításával jó esély mutatkozhat a retinális kezelések sikerességére, azonban minél régebb óta áll fenn a cukorbetegség, és minél kevésbé jól szabályozott a beteg vércukorszintje, annál valószínűbb, hogy a szövődmények súlyosak leszenek.

A DIABÉTESZES RETINOPÁTIA TÜNETEI

A diabéteszes retinopátia korai szakaszában a betegek nem feltétlenül észlelnek tüneteket. Az állapot előrehaladtával azonban a következő tünetek jelentkezhetnek:

  • Foltok vagy úszó homályok a látómezőben.
  • Homályos vagy ingadozó látás.
  • Olvasási nehézség.
  • Sötét területek a látómezőben.
  • Látásvesztés.

A DIABÉTESZES RETINOPÁTIA KEZELÉSI MÓDJAI

Szemfenéki lézerkezelés: Amennyiben a retina károsodása előrehaladottabb, ún. szemfenéki lézerkezelés vállhat szükségessé. Ennek célja a meglévő látás megtartása, illetve a betegség progressziójának lassítása, megállítása. A szemfenéki lézerkezelés során a kóros, szivárgó erek elhalnak, így a látásromlás előrehaladása megállítható.

Intravitreális kezelések: Az éleslátás területének érintettsége esetén intravitreális kezelés indításával segíthetünk a látás megőrzésében.

Vitrektómia: A diabéteszes retinopátia súlyos formái (melyekben a lézerkezelés nem alkalmazható) ún. vitreoretinális beavatkozással kezelhetők. A vitrektómia során műtéti úton eltávolíthatók a retinát rongáló hegszövetek és kóros erek.

DIABÉTESZES RETINOPÁTIA: HOSSZÚ TÁVÚ KILÁTÁSOK

A diabétesszel összefüggő látásromlás megelőzésének a legjobb módja az alapbetegség (a diabétesz) gondos kezelése. Ha Ön cukorbeteg, keresse fel szemorvosát legalább évente egy-két alkalommal szemvizsgálat céljából, még akkor is, ha látása rendben van. Fontos a cukorbeteg étrend és egyéb életmódbeli előírások és kezelési terv gondos betartása.

A terhesség alatt kialakuló cukorbetegség (terhességi cukorbetegség) vagy a terhesség előtt már fennálló cukorbetegség szintén növelheti a diabéteszes retinopátia kockázatát. Ha Ön terhes és cukorbeteg, szemorvosa további szemészeti vizsgálatokat javasolhat a terhesség ideje alatt.

Azonnal forduljon szemorvoshoz, ha Ön cukorbeteg, és látása hirtelen megváltozik. Akkor is érdemes felkeresnie szemész orvosát, ha Önnél kezdődő cukorbetegség tüneteit észlelték.

Kapcsolat Segíthetek valamiben?

Kérjen időpontot személyes megbeszélésre, kivizsgálásra!