Szaruhártya-gyulladás

A szaruhártya-gyulladás a szem vörössége mellett a látóélesség csökkenését is okozhatja. Leggyakrabban kontaktlencse viselőknél fordul elő. A betegek jellemzően fájdalomra, fényérzékenységre, könnyezésre és a szem váladékozására panaszkodnak.
Szaruhártya-gyulladás

A szaruhártya-gyulladások döntő többsége fertőzéses eredetű, melyek kialakulásában az esetek mintegy 90%-ban baktériumok játszanak szerepet. A leggyakoribb kórokozók a Staphylococcus és Streptococcus baktériumok. A baktériumok mellett gyakran találkozunk vírusos és gombás eredetű szaruhártya-gyulladásokkal is.

A leggyakoribb kórokozók a Herpes vírusok családjába tartoznak. Az elsődleges vírusos fertőzés jellegzetesen szemhéj illetve kötőhártya gyulladás formájában jelentkezik.  A vírus okozta megbetegedés az esetek egy részében időszakonként visszatérő formában is előfordul. Ennek oka, hogy a vírussal való első találkozást követően a vírus a szemkörnyéki idegdúcokban megtelepedik és az immunrendszer legyengülése esetén újból aktiválódhat, a szemfelszínre vándorolva pedig a betegségre jellemző tünetek kiújulását hozhatja létre.

A gombák által okozott szaruhártya-gyulladással az utúbbi években nagyobb számban találkozunk. Ennek oka az antibiotikumok és szteroidok túlzott, gyakran felelőtlen használata. A leggyakoribb kórokozók az Aspergillus és a Candida albicans. A gyulladás oka legtöbbször fertőzött szerves anyaggal történő sérülés.

A betegek panaszai kevésbé kifejezettek összehasonlítva a bakteriális keratitis okozta panaszokkal. A diagnózis felállítása gyakran nehéz, hiszen a klinikai kép nagymértékben hasonló lehet és nem ritka a bakteriális felülfertőződés sem. Általánosságban elmondható, hogy a fertőzéses eredető szaruhártya-gyulladások döntő többsége konzervatív kezelésre jól reagál és a betegek otthonukban gyógyulhatnak.

A szaruhártya-gyulladások kialakulásában a fertőzés mellett szerepet játszhatnak olyan általános gyulladásos kórképek mint a rheumatoid arthritis, szisztémás lupusz vagy gyulladásos bélbetegségek. Ezen betegek kezelése nagy kihívások elé állíthatja a szemorvost és az alapbetegségben jártas szakorvos együttműködésével történik a kezelés.

Amennyiben a szem vörösségét tapasztalja, kérjen időpontot kivizsgálásra.

Kapcsolat Segíthetek valamiben?

Kérjen időpontot személyes megbeszélésre, kivizsgálásra!