Száraz szem betegség

A száraz szem szindróma a szemfelszín leggyakrabban előforduló megbetegedése, mely a lakosság jelentős részét érinti. A száraz szem betegség súlyosabb formái az életminőség jelentős romlásával járnak, és kezelés nélkül a látás kifejezett csökkenését okozhatják.
Száraz szem betegség

A száraz szem betegségben szenvedő betegeknél a könnyfilm kóros elváltozásai miatt gyakrabban alakulnak ki a szemet érintő fertőzések, gyulladásos megbetegedések. A súlyos, krónikus szemszárazság a szaruhártya felszínének kopásához, szaruhártya fekélyekhez, látásvesztéshez is vezethet.

A betegség krónikus jellege miatt a száraz szem szindróma a folyamatos diszkomfort érzés és funkciókárosodás mellett lelki megterhelést is ró a betegre.

A SZEMSZÁRAZSÁG OKAI

A száraz szem betegség akkor alakul ki, amikor a termelődő könny nem képes megfelelő kenést biztosítani a szem számára. A száraz szem szindróma kialakulhat, ha a szervezet nem termel elég könnyet, vagy ha a termelődő könny minősége, összetétele nem megfelelő.

A könnyfilm egyes rétegeinek termelődési, vagy minőségi zavara mögött számos ok állhat, így többek között a páciens életkora, hormonális változások, autoimmun betegségek, a szemhéjszéli Meibom-mirigyek működési zavara, allergiás szembetegség, bizonyos gyógyszerek szedése, szemhéjproblémák, vagy A-vitamin hiány.

A SZEMSZÁRAZSÁG TÜNETEI

A száraz szem betegség fő tünetei a következők:

  • Szúró, égő érzés a szemben.
  • Idegentest érzés.
  • Vörös szem.
  • Fényérzékenység.
  • Homályos látás.

A SZÁRAZ SZEM BETEGSÉG TÍPUSAI

A száraz szem betegséget alapvetően két típusra oszthatjuk fel: a könnyhiányon alapuló és a fokozott könnyvesztésen alapuló altípusokra.

A könnyhiányon alapuló száraz szem betegségben a nem megfelelő mennyiségű könnytermelődés mellett normális mértékű a könny párolgása. Leggyakrabban autoimmun, szisztémás, ill. gyulladásos betegségek állnak a hátterében, ill. a menopauza környékén lévő nők is érintettek, de a könnyhiányon alapuló száraz szem szindróma bármely életkorban előfordulhat. A könnyhiányon alapuló száraz szem betegségben fontos a könny pótlása, melyet megfelelő összetételű műkönnyekkel érhetünk el.

A leggyakoribb ok a könnyvesztésen alapuló (evaporatív) száraz szem betegség, melynek oka az alsó és felső szemhéjban elhelyezkedő ún. Meibom-mirigyek elégtelen működése. A Meibom-mirigyek termelik a könny fő lipid komponenseit. Meibom-mirigy-diszfunkció esetén a mirigyek kivezető csövei beszűkülnek, ami miatt a termelődő lipidek összetétele megváltozik, és a besűrűsödött, viaszos lipid a szemhéjszélen összegyűlve a kivezető csövek elzáródását okozza. A besűrűsödött lipid az összetételéből adódóan gyulladáskeltő hatású, és elősegíti a baktériumok elszaporodását is. A lipidtermelődés hiányában nő a szemfelszínen lévő könnyfilm párolgása, és kialakul a könnyvesztésen alapuló száraz szem szindróma.

A SZEMSZÁRAZSÁG SZÖVŐDMÉNYEI

Szemfertőzések: A könny védi a szem felszínét a fertőzésektől. Megfelelő mennyiségű és minőségű könny nélkül megnő a szemfertőzések kockázata.

A szemfelszín károsodása: Kezelés nélkül a súlyos szemszárazság szemgyulladáshoz, a szaruhártya felszínének kopásához, szaruhártya-fekélyhez és látásvesztéshez vezethet.

Csökkent életminőség. A szemszárazság megnehezítheti a mindennapi tevékenységek, például az olvasás, munkavégzés, autóvezetés elvégzését.

A SZÁRAZ SZEM BETEGSÉG DIAGNOSZTIZÁLÁSA ÉS KEZELÉSE

A száraz szem betegség diagnózisának felállítására számos kvantitatív és kvalitatív teszt áll a szemorvos rendelkezésére, azonban a diagnózis felállítása gyakran nehéz, hiszen az objektív mérési eredmények és a szubjektív szempanaszok gyakran semmilyen összefüggést nem mutatnak. A szemfelszín réslámpás vizsgálatán túl leggyakrabban a könnyfilm felszakadási idejét (Tear break up time, TBUT), a könny mennyiségének mérését (Schirmer próba) és a szemfelszín bengálvörös festéséből származó adatokat használjuk a betegség megállapításához.

A diagnosztikus eszköztárunk elengedhetetlen részét képezik a szubjektív panaszok felmérésére szolgáló különböző kérdőívek. Ezek közül a gyakorlatba leginkább a szemfelszíni betegség index (Ocular Surface Disease Index, OSDI) száraz szem kérdőívet alkalmazzuk.

A SZÁRAZ SZEM BETEGSÉG KEZELÉSI LEHETŐSÉGEI

A száraz szem betegség kezelése összetett, többlépcsős folyamat.

A kezelés alappillére a különböző összetételű műkönnyek alkalmazása, melyeket a száraz szem betegség kiváltó okának függvényében rendelhetünk.

A könnyvesztésen alapuló száraz szembetegség esetében a panaszok megszüntetéséhez szükség lehet az ún. szemhéj-mikroexfoliációs kezelés, illetve a Meibom-mirigy expressziós kezelés elvégzésére, mellyel megszüntethető a szemhéjszéli gyulladás, és a Meibom-mirigyek kivezető csatornáinak eltömődése.

A szemhéj-mikroexfoliáció egy speciális berendezéssel történik, mely egy forgófej segítségével végzi a biofilm eltávolítását a szemhéjak széléről. A kezelés előtt melegítő hatású szemhéjmaszk felhelyezése történik, majd a szemfelszín szemcseppel történő érzéstelenítése után megkezdjük a kezelést, ami szemenként kb. 10 percet vesz igénybe. A beavatkozás kellemetlenséggel nem jár, a betegek pedig azonnali állapotjavulásról számolnak be.

A szemhéjak melegítése, az ún. thermoterápia előkészíti az előző két beavatkozást, és fontos eleme a száraz szem szindróma kezelésének.

A száraz szem betegségben a szemfelszín gyulladása is fennáll, ezért különböző gyulladáscsökkentő szerek, antibiotikumok alkalmazására is szükség lehet.

A könnypont elzárásával a könny elfolyásából adódó könnyveszteséget lehet csökkenteni.

A szemhéjszél megfelelő ápolása (otthoni szemhéj-toalett) szintén kiemelten fontos a száraz szem betegségben.

A száraz szem betegség kezelésének elengedhetetlen része a hosszú távú kezelési terv felállítása, mely életmódbeli, étrendi javaslatokat is tartalmaz.

Kapcsolat Segíthetek valamiben?

Kérjen időpontot személyes megbeszélésre, kivizsgálásra!