Az időskori makuladegeneráció

Az időskori makuladegeneráció a szem ideghártyájának (retina) a központi látásért felelős területének, az ún. sárgafoltnak (macula) a károsodása.
Az időskori makuladegeneráció

A szemfenéki meszesedésként vagy sárgafolt-sorvadásként is ismert makuladegeneráció bárkit érinthet, de főként 50 éves életkor felett jelentkezik. A makuladegeneráció a fejlett országokban, így hazánkban is a vakság vezető okának számít a 65 év feletti lakosság körében (a lakosság mintegy 25%-át érinti valamilyen formában). A betegség nem minden esetben okoz teljes vakságot, mégis jelentős látásromláshoz, és ezzel az életminőség nagymértékű romlásához vezethet.

Életviteli és táplálkozást érintő tanácsokkal, valamint időben megkezdett kezeléssel a betegek látóélessége megmenthető, és a betegek életminősége javítható.

A makuladegeneráció kialakulása

A makuladegenerációból eredő látásromlás folyamata hónapokat, még gyakrabban éveket vehet igénybe. A betegek gyakran csak akkor veszik észre látásromlásukat, amikor látóélességük már nagymértékben csökkent. Az időskori makuladegeneráció első tünete lehet, hogy a beteg homályosan, torzultan látja a dolgokat amire ránéz.

A MAKULADEGENERÁCIÓ TÜNETEI

  • A beteg éppen azt nem látja, amire ránéz.
  • Nem ismeri föl az arcokat.
  • Nem tudja használni az olvasószemüvegét, nagyítót kell használnia, ha ki akar betűzni egy szöveget.

A makuladegeneráció típusai

Az időskori makuladegenerációnak két formája ismert.

Száraz típusú makuladegenerációnak nevezzük amikor folyadék felszaporodás nélkül történik a retinális pigmenthám és fotoreceptor károsodása.

Nedves típusú makuladegenerációban az éleslátás helyén az ideghártya alatti érhártyából kóros érnövekedés indul meg, ezek az erek pedig betörnek az ideghártyába. A kóros erekből folyadék kiáramlás, vérzés indul meg (melyről a betegség e formája nevét kapta), majd ez a terület elhegesedik. A folyamat viszonylag hirtelen következik be és nagyfokú látásromlást okozhat.

A MAKULADEGENERÁCIÓ OKAI, LEHETSÉGES KIVÁLTÓ TÉNYEZŐI

Az időskori makuladegeneráció a szem természetes öregedése során jelentkezik, de örökletes és környezeti tényezők (mint a napból érkező káros sugárzások, a dohányzás és egyes tápanyagok tartós hiánya) egyaránt befolyásolhatják a betegség kialakulását és súlyosságának mértékét. 

A makuladegeneráció vizsgálata

Az időskori makuladegeneráció legtöbbször mindkét szemet érinti, gyakran eltérő mértékben. Egy átfogó szemvizsgálat során több teszt is elvégzésre kerül, melyek segítségével felismerhető az időskori makuladegeneráció megléte, típusa és előrehaladottsága.

A szemészorvos a réslámpa és előtét lencsék segítségével megvizsgálja a szem belsejét, beleértve a sárgafoltot. A vizsgálat során a szemész a macula szerkezeti változásait keresi.

Az ún. OCT (optikai koherencia tomográfia) vizsgálat során egy speciális fénynyaláb letapogatja a szem belsejét, és a retináról keresztmetszeti képet készít, melynek segítségével nagyon jól vizsgálhatók a különféle elváltozások.

Az ún. Amsler-rács szintén fontos eszköz a betegség felismerésében. Az Amsler-teszt egy rácsos négyzet, közepén egy fekete ponttal. A pontra fixálva tekintetüket az időskori makuladegenerációban szenvedő betegek úgy látják, hogy a rács egyes részei torzak, hullámosak, vagy hiányoznak (homályosak, vagy nem láthatóak).

A szemorvos egy fluorescein angiográfiának nevezett vizsgálatot is elvégezhet, mely során fluoreszkáló festéket juttat a páciens könyök vénájába és a festék terjedését a retina véredényein vizsgálja.

A MAKULADEGENERÁCIÓ KEZELÉSE, A BETEGSÉG KILÁTÁSAI

Az időskori makuladegeneráció általában nem okoz teljes vakságot, tájékozódó képességét a beteg élete végéig megőrzi. Mivel a periferikus (oldalra) látás részben megmarad, az érintettek általában képesek ellátni önmagukat. Többféle speciális látásjavító segédeszköz is elérhető makuladegenerációban érintett betegek számára. 

Kiemelt jelentősége van a korai felismerésnek. A rendszeres szemvizsgálat a kulcsa a retina-elváltozások korai észlelésének. 50 év felett azok számára, akiknek a családjában többször előfordult szembetegség, különösen fontos a rendszeres szemvizsgálat. 

A MAKULADEGENERÁCIÓ MEGELŐZÉSE

Egészséges táplálkozással (antioxidáns hatású anyagokat, így C- és E-vitamin, cinket és szelént nagy mennyiségben tartalmazó ételek rendszeres fogyasztásával), szükség esetén megfelelő étrend-kiegészítő szedésével, a dohányzás elhagyásával, az erős napsugárzás elleni védekezéssel (napszemüveg, kalap) és rendszeres orvosi ellenőrzéssel sokat tehetünk szemünk egészségének megóvása érdekében. 
A legújabb kutatási eredmények szerint a luteinnek és a zeaxantinnak nagy szerepe van a macula védelmében. E tápanyagokat nagy mennyiségben tartalmazza a káposzta, a spenót, a brokkoli, a borsó, a kelkáposzta, a kelbimbó, a kukorica és a tojássárgája, de többféle lutein és zeaxantin tartalmú táplálék-kiegészítő is kapható a patikákban.

A nedves típusú makuladegenerációban az alkalmazandó kezelés az ún. intravitreális injekciós kezelés, melynek során egy vékony tű segítségével a szem hátsó szegmentumába juttatjuk a gyógyszert. 

A kezelés lokális érzéstelenítés (szemcsepp) mellett történik egynapos beavatkozás keretében és a betegek számára nem megterhelő beavatkozás.

Kapcsolat Segíthetek valamiben?

Kérjen időpontot személyes megbeszélésre, kivizsgálásra!